Lichen Sclerosus – ubehagelig kløe og svie

1 ud af 70 kvinder. Sådan ser statistikken ud for hudlidelsen Lichen Sclerosus, en autoimmun sygdom som angriber det elastiske bindevæv i slimhinden i skeden. Tallet er dog langt fra korrekt, da kvinder ikke søger hjælp til problemet. Oplysning omkring lidelsen er et skridt i den rigtige retning.

Lichen Sclerosus rammer oftest kvinder i overgangsalderen

Kvinde i overgangsalderen taler med læge

Kvinde i overgangsalderen har størst risiko.

Oplever man som kvinde kløe eller svie i underlivet, så er standard tanken oftest en svampe- eller bakterieinfektion. Alment praktiserende læger stempler det ligeledes oftest som svamp i skeden (Candidainfektion) eller som herpes (herpes simplex virus). Hos en gynækolog kan man få stillet en mere præcis diagnose, så man kan komme i den rigtige behandling med det samme. Selvfølgelig kan kløe og svie lige så godt være svamp eller herpes, men muligheden for, at det er Lichen Sclerosus er også kraftigt til stede.

Hos gynækologen startes processen med udelukkelse af netop svamp. Der testes også for diverse kønssygdomme, og slutteligt bliver der lagt en lokalbedøvelse, hvorefter der tages en lille vævsprøve. Denne prøve bliver undersøgt for hvorvidt ens bindevæv er angrebet af antistoffer, og derfor blevet til uelastisk arvæv. I forbindelse med undersøgelsen testes man også for diabetes og stoftskifteforstyrrelser, for at kunne klarlægge en eventuel sammenhæng.

Nogle symptomer man selv kan registrere, er små rifter og flænger på både de indre og de ydre skamlæber og ved skedeåbningen. Andre symptomer på Lichen Sclerosus er sammenvoksninger i skedeåbningen og generelle forsnævringer. Det er især ved samleje at disse symptomer er eksplicitte. Når man først er i medicinsk symptombehandling, så er der ikke meget man selv kan gøre udover.

Lichen Sclerosus Foreningen, en sammenslutning af privatpersoner der alle lider af Lichen Sclerosus har samlet en række forslag. Her er det vigtigt at vide, at personerne udelukkende opererer ud fra personlige erfaringer, uden nogen medicinsk baggrund. Dog kan ting som fx løstsiddende tøj, ingen brug af trusseindlæg og bind, og brugen af mandelolie i forbindelse med samleje nævnes, som nogle af de erfaringer foreningens medlemmer har gjort sig. En fornuftig saddel på cyklen eller terapeutisk undertøj er også gode forslag, som muligvis kan nedsætte irritationen fra Lichen Sclerosus.

Her kan du finde mere info om behandling af Lichen Sclerosus: http://www.jepsenhealthcare.dk/shop/lichen-sclerosus-189c1.html

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *