Derfor er god søvn vigtig

En god nats søvn betyder ufatteligt meget for både vores fysiske og mentale velvære. Hvis man sover dårligt, får kroppen ikke den ro, den har desperat brug for for at kunne være frisk til den kommende dag. I løbet af natten restituerer kroppen og hjernen bearbejder nemlig alle de oplevelser og informationer, den har brug for. Det er derfor meget vigtigt at prioritere sin søvn højt og tage hensyn til sin krops behov.

Mens vi sover

Der sker meget inde i vores krop og hoved, mens vi sover. Det er nu, at dagens hændelser bearbejdes og kroppen forberedes på den næste dag. Vi bevæger os ind og ud af forskellige søvnfaser, drømme og søvn-positioner. Når vi lægger os til at sove, har vi derfor også en klar forventning og en forhåbning om, at vi vil få en god nats søvn og vågne udhvilede. Dette er dog ofte ikke tilfældet, og faktisk lider over en tredjedel af alle mennesker af en form for søvnlidelse. Dette kan variere fra alt mellem insomni, vågen-drømme og snorken, som også er farligt for kroppen, idet der under søvnen ikke optages nok ilt til hjernen. Insomni (bedre kendt som søvnløshed) er specielt frustrerende for den ramte, og det er ofte et problem, der er svært at kurere og finde roden af. Hele 10% har ligefrem diagnosticeret en form for søvnløsheds-lidelse. Mange undersøgelser har fundet frem til fordelene ved god søvn, som især mindsker risikoen for hjerte-kar-sygdomme, alzheimers, type 2 diabetes og psykiske sygdomme som stress og depression. På den måde styrker god søvn generelt vores immunsystem og gør os mere modstandsdygtige.

Sådan får du en bedre søvn

Der er flere ting, man kan afprøve for at opnå en bedre søvn. Der vil helt sikkert ikke være én og den samme løsning på alle verdens søvnproblemer, idet de kan være opstået af mange forskellige grunde, men alligevel er der nogle ting, som kan være behjælpelige i vejen mod bedre søvn. Især faste søvnrytmer er et godt skridt i den rigtige retning. Ved at holde sig til det samme antal søvntimer og faste rutiner, vil kroppen kunne slappe mere af og vænne sig til en rytme i hverdagen. Helt essentielt for en god søvn er også den rette madras og den rigtige hovedpude. Madrassen skal være behagelig at ligge på, og den skal passe til ejerens personlige præferencer og ryg. Graden af blødhed og hårdhed spiller altså en stor rolle for kvaliteten af madrassen og effekten på ens søvn. Det store udvalg af for eksempel boxmadrasser gør det nemt at finde præcis den madras, ens søvn har godt af. Man kan derudover afprøve forskellige slags ritualer om aftenen, før man skal lægge sig til at sove. Forskellige slags te, især kamille- og lavendel te, siges at hjælpe kroppen med at falde til ro. Nogle mennesker har også godt af et afslappende karbad før sengetid, idet temperaturforskellen kan have positive effekter på ens søvn. Generelt betyder temperatur meget for ens søvn, og det er derfor også noget, man kan eksperimentere med. Vigtigst af alt er dog nok at lytte til det, ens krop prøver at fortælle en.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *